IMG_1344

Anstice Refurbishment

REFURBISHMENT OF THE ANSTICE

 

After community consultation throughout 2015, it was decided that the building should be sensitively modernised as a community facility. It was decided to bid for a Heritage Lottery fund grant to cover the costs of refurbishment.

PCP Architects from Birmingham were appointed in November 2015 to carry out an Options Appraisal in preparation for a Lottery bid.

Consultation on the Option Appraisal took place during 2016 involved representatives from ACT and the Town Council as well as from local agencies. It was at this stage that the closure of the existing library was announced and the suggestion that it could be moved into the Anstice as a community run facility.

The chosen option involved restoration of the upstairs ballroom, together with a fully refurbished ground floor providing space for a library with a First Point (help-desk) reception, a fully adaptable flexible learning space, two retail units and toilets/cloak room. During 2017, two bids were submitted to the Heritage Lottery Fund that were unsuccessful.

In February 2018, it was decided to develop a more modest scheme that could be funded from local sources. Telford & Wrekin Council offered to prepare the scheme on behalf of ACT and the Town Council. The key was to maximise the use of the building to ensure a steady income stream for ACT to cover its running costs. The ultimate goal was to bring as much of the building back to life as possible and have it in regular use.

The planning application submitted in June 2018 was for the adaptation of the ground floor of the Anstice Memorial Institute for use as a library, community rooms, flat, cafe and retail units, and provide an accessible entrance and lift to the first floor. This would entail internal alterations, new shop frontages to the rear and side, and  a modest two-storey lift extension to the rear.

The existing flat would be kept, renovated and rented out once gain, occupying all 3 floors.

A new cafe would be on the front of the building together next to the relocated library. As with the library, it would benefit from the original high ceilings and large windows facing out into the square.

The additional rental units would be moved onto the West and North sides of the ground floor to provide additional rental income to the Anstice. The space would be prepared as a shell, allowing complete flexibility for the future tenant. It could be split into 2 units or one large unit, with shop fronts facing onto the opposite shop units and also onto the car park at the rear. They would lift the appearance of this elevation, which currently feels neglected, dark and in poor condition. These, like the flat, would not be connected internally with the Anstice and would be accessed from the West side and rear of the building only.

There would only be minor alterations to the first floor including a disabled WC and renovation of the existing toilets. This would provide a larger, comfortable lounge area giving clearer access to the rear extension from the dance floor.

In July 2018, the Town Council and ACT agreed to proceed with the scheme. This was on the understanding that the architects would continue to refine down costs up to when the project would go out to tender in November 2018. Both ACT and the Town Council would continue to see further grant money.

In February 2019, after a competitive tendering process, Madeley Town Council awarded the £1.2 million contract to Shropshire Building Contractors company Pave Aways Limited. Work was to start on the 25 February and last six months.

By this stage, the Town Council working with ACT had secured £618,109 funding, but needed to find a further £586,680. Because of prudent financial budgeting, the Town Council were able to take out a Public Works loan without any need to increase the Town Council precept.

See HERE for all funding to date.

The renovation of the original vaulted ballroom on the upper floor will provide a great affordable venue for local events, especially with the new lift providing access for all. The ground floor requires more extensive work, but will retain original detail, such as the Maws tiled floor and wooden stairs.

It will bring the library back to its original home with a First Point (help-desk) reception on the ground floor, fully adaptable multi-use space and toilets/cloakroom linked to a cafe. It will create a great interactive environmentally friendly zone where staff and volunteers can engage with the local community and visitors.

The site will operate from Monday to Friday from 7.30am to 5.30pm. If you have any queries whilst work is underway you can either contact Madeley Town Council or ring Pave Aways directly on 01691 682111 or info@paveaways.co.uk

 

Some images from the planning application can be seen below:-

  1. Proposed Ground Floor Option
  2. Proposed First Floor Option
  3. Proposed Left Elevation
  4. Proposed Rear Elevation

These plans can also be found at:   www.theanstice.co.uk/the-refurb

Proposed Ground Floor Option
Proposed First Floor Option
Proposed Left Elevation
Revised rear entrance impression

For news about the Anstice Porch restoration CLICK HERE.

Work Progress  . . .   CLICK HERE for latest information